E-Pacientas
Aptechkin.by
Eurovaistine internete

Ieškomiausių TOP 5

Strattera 40mg kapsulės N28

Nervų sistemą veikiantys vaistai >  Psichoanaleptikai
Pavadinimas: Strattera 40mg kapsulės N28
Veikliosios medžiagos: Atomoxetine - 40mg
Tipas: Receptiniai nekompensuojami
Gamintojas: Eli Lilly
ATC kodas N06BA09
Vidutinė kaina: 73,48 Eur (253,71 Lt)
Lankytojų kaina: -

Išskleisti / Suskleisti Kas yra šis vaistas ir kam jis vartojamas

Kam jis vartojamas

strattera sudėtyje yra atomoksetino ir juo gydomas dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas, pasireiškiantis dėmesio stoka ir per dideliu aktyvumu (angl. DTHS). Šiuo vaistu gydomi:

vyresni kaip 6 metų vaikai;

jauni žmonės;

suaugusieji.

Vaistas skiriamas tik kaip ligos gydymo plano, taip pat apimančio gydymą, nesusijusį su vaistais (pvz., konsultavimą ir elgesio terapiją), dalis.

Vaistas neskiriamas jaunesniems kaip 6 metų vaikams, kuriems pasireiškia DTHS, nes nėra žinoma ar vaistas veikia, ar yra saugus šiems žmonėms.

Suaugusiesiems strattera skiriamas gydyti DTHS, kai simptomai yra labai varginantys ir įtakoja jūsų darbą ar socialinį gyvenimą, ir vaikystėje buvo pasireiškę ligos simptomai.

Kaip jis veikia

strattera didina noradrenalino kiekį galvos smegenyse. Ši cheminė medžiaga gaminasi natūraliai ir gerina pacientų, sergančių dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimu, dėmesingumą, slopina impulsyvumą ir per daug padidėjusį aktyvumą. Šio vaisto gydytojas skiria TDHS simptomams kontroliuoti. Šis vaistas nestimuliuoja ir todėl jam neatsiranda potraukio.

Pradėjus vartoti šį vaistą, gali prireikti keleto savaičių, kol simptomai visiškai palengvėja.

Apie DTHS

Vaikams ir jauniems žmonėms, kuriems pasireiškia DTHS, yra:

sunku ramiai pasėdėti ir

sunku susikaupti.

Tai nėra jų kaltė, kad jie negali to padaryti. Daug vaikų ir jaunų žmonių nesugeba tai padaryti. Vis dėlto žmonėms, kuriems pasireiškia DTHS sutrikimas, kyla problemų kasdieniniame gyvenime. Vaikams ir jauniems žmonėms, kuriems pasireiškia DTHS sutrikimas, gali būti sunku mokytis ir atlikti namų darbus. Jiems sunku gerai elgtis namuose, mokykloje ar kitose vietose. DTHS sutrikimas nepaveikia vaikų ar jaunų asmenų proto.

Suaugusiems žmonėms, kuriems pasireiškia DTHS, taip pat sunku atlikti tuos pačius dalykus, kaip ir vaikams, visgi tai gali reikšti, kad jiems kyla problemų:

darbe,

partnerystėje,

dėl menkos savigarbos;

mokantis.


Išskleisti / Suskleisti Kas žinotina prieš vartojant vaistą

strattera vartoti NEGALIMA:

Jums yra alergija atomoksetinui arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);

- per paskutines dvi savaites vartojote vaistų, vadinamų monoamino oksidazės (MAO) inhibitoriais, pavyzdžiui, fenelzino. MAO inhibitoriais kartais gydoma depresija ir kiti psichikos sutrikimai. strattera vartojant kartu su MAO inhibitoriais gali pasireikšti sunkus šalutinis poveikis ar kilti pavojus gyvybei. Po gydymo strattera MAO inhibitorių galima pradėti vartoti praėjus ne mažiau kaip 14 parų;

- sergate akių liga, vadinama uždaro kampo glaukoma (akispūdžio padidėjimas);

- yra sunkus širdies sutrikimas, dėl kurio gali padidėti širdies susitraukimų dažnis ir (arba) kraujospūdis, nes taip gali veikti strattera;

turite rimtų problemų su smegenų kraujagyslėmis, tokių kaip insultas, pabrinkimas ar dalis kraujagyslių yra susilpnėjusios (aneurizma) arba kraujagyslių susiaurėjimas ar užblokavimas.

- yra diagnozuotas antinksčių auglys (feochromocitoma).

Jeigu tinka kuri nors pirmiau nurodyta aplinkybė, strattera vartoti negalima. Jeigu abejojate, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš vartodami strattera. Tai padaryti reikia dėl to, kad dėl strattera vartojimo šios problemos gali pasunkėti.

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Apie šiuos įspėjimus ir atsargumo priemones turi žinoti ir suaugusieji, ir vaikai. Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš pradėdami vartoti strattera, jeigu:

- galvojate apie savižudybę arba mėginote žudytis;

- yra sutrikusi Jūsų širdies veikla (įskaitant širdies ydas) arba padažnėjęs širdies plakimas. strattera gali dažninti širdies plakimą (pulsą). Buvo pranešta apie staigią pacientų, kurie turėjo širdies ydą, mirtį.

- yra padidėjęs kraujospūdis. strattera gali didinti kraujospūdį;

- yra sumažėjęs kraujospūdis. Žmonėms, kurių kraujospūdis mažas, strattera gali sukelti svaigulį arba alpulį;

- būna staigių Jūsų kraujospūdžio arba širdies susitraukimų dažnio pokyčių;

- sergate širdies ir kraujagyslių sistemos liga arba buvo ištikęs insultas;

- kepenų sutrikimai. Jums gali reikėti mažesnės dozės;

- yra psichozės simptomų, įskaitant haliucinacijas (girdimi balsai arba matomi daiktai, kurių realiai nėra), tikėjimas nesamais dalykais arba įtarumas;

manija (jausmas pakilios nuotaikos arba pernelyg susijaudinęs, kuris sukelia neįprastą elgesį) ir sujaudinimą.

- agresyvumo jutimas;

- nedraugiškumo ir pykčio (priešiškumo) jutimas;

- sirgote epilepsija arba dėl kitokių priežasčių buvo traukulių priepuolių (strattera gali dažninti traukulių priepuolius);

- yra kitokia nei įprastai nuotaika (nuotaikų kaita) arba jaučiatės labai nelaimingi;

- pasireiškia sunkiai sukontroliuojami, pasikartojantys kurios nors kūno dalies judesiai arba kartojate kokius nors garsus ar žodžius.

Jeigu tinka kuri nors pirmiau nurodyta aplinkybė, prieš pradėdami gydymą pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Tai padaryti reikia dėl to, kad dėl strattera vartojimo šios problemos gali pasunkėti. Jūsų gydytojas norės stebėti, kaip vaistas Jus veikia.

Patikra, kurią atliks gydytojas prieš Jums pradedant vartoti strattera

Šios patikros reikia tam, kad būtų galima nuspręsti, ar strattera Jums tinka.

Gydytojas išmatuos:

Jūsų kraujospūdį ir suskaičiuos širdies susitraukimų dažnį (pulsą) prieš pradedant gydymą ir gydymo strattera metu;

Jūsų kūno masę ir ūgį, jeigu esate vaikas arba paauglys, strattera vartojimo metu.

Gydytojas pasikalbės su Jumis apie:

visus Jūsų vartojamus vaistus;

tai, ar Jūsų kraujo giminaičių nebuvo ištikusi staigi nepaaiškinama mirtis;

visus Jūsų ir Jūsų kraujo giminaičių sveikatos sutrikimus (pvz, širdies veiklos sutrikimus).

Labai svarbu, kad pateiktumėte apie save kiek galima daugiau informacijos. Tai padės Jūsų gydytojui nuspręsti, ar strattera yra Jums tinkamas vaistas. Jūsų gydytojas nuspręs, kokius kitus medicininius tyrimus reikia atlikti, prieš pradedant vartoti šį vaistą.

Kiti vaistai ir strattera

Jeigu vartojate ar neseniai vartojote arba dėl to nesate tikri, arba numatote vartoti kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, apie tai pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Gydytojas nuspręs, ar jų galite vartoti kitus vaistus kartu su strattera, o kai kuriais atvejais Jūsų gydytojui gali tekti keisti Jums skirtą dozę arba Jums skirtą dozę didinti dar lėčiau.

strattera negalima vartoti kartu su vaistais, vadinamais MAO (monoamino oksidazės) inhibitoriais, kuriais gydoma depresija (žr. 2 skyriuje skyrelį „strattera vartoti negalima“).

Jeigu vartojate kitų vaistų, strattera gali keisti jų poveikį arba sukelti šalutinį poveikį. Jeigu vartojate kurį nors iš toliau išvardytų vaistų, prieš vartodami strattera, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

- Vaistai, kurie didina kraujospūdį arba vartojami kraujospūdžiui reguliuoti.

- Vaistai antidepresantai (pvz., imipraminas, venlafaksinas, mirtazapinas, fluoksetinas ir paroksetinas)

- kai kurie vaistai nuo kosulio ir peršalimo, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, kurios gali veikti kraujospūdį. Įsigyjant bet kuriuos iš šių vaistų, svarbu pasitarti su vaistininku.

- Kai kurie vaistai, kuriais gydomi psichikos sutrikimai.

- Žinomi vaistai, kurie gali didinti priepuolių riziką.

Vaistai, kuriems veikiant, strattera ilgiau nei įprastai išlieka organizme (pvz.: chinidinas ir terbinafinas).

Per burną vartodami arba leisdamiesi salbutamolį (vaistas astmai gydyti), galite justi dažną širdies plakimą, bet dėl to nesunkėja astma.

Toliau išvardyti vaistai gali didinti nenormalaus širdies plakimo vartojant strattera riziką

- vaistai širdies ritmo sutrikimui kontroliuoti;

- preparatai, trikdantys elektrolitų pusiausvyrą kraujyje;

- maliarijos profilaktikai ir gydymui skirti vaistai;

- kai kurie antibiotikai (pvz.: moksifloksacinas, eritromicinas).

Jeigu nesate tikri ar kurie nors vaistai, kuriuos vartojate, yra įtraukti į pirmiau pateiktą sąrašą, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką prieš vartodami strattera.

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

Nežinoma, ar šis vaistas gali paveikti vaisių arba išsiskirti į motinos pieną.

Jeigu planuojate nėštumą arba manote, kad pastojote, prieš pradėdama vartoti šį vaistą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

strattera nėštumo metu vartoti negalima, išskyrus tuos atvejus, kai skiria gydytojas.

Turite arba nevartoti šio vaisto, jeigu žindote, arba nutraukti žindymą .

Jeigu Jūs esate:

nėščia arba žindote kūdikį,

manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti,

planuojate pradėti žindyti kūdikį,

tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Pavartojus strattera, galite justi nuovargį, mieguistumą arba svaigulį. Tol, kol suprasite, kaip strattera Jus veikia, vairuojant automobilį ir valdant mechanizmus būtinas atsargumas. Jei jaučiate nuovargį, mieguistumą ar galvos svaigimą, nevairuokite automobilio ir nevaldykite mechanizmų.

Svarbi informacija apie kapsulių turinį

Neatidarykite strattera kapsulės, nes kapsulės turinys gali dirginti akis. Jeigu kapsulių turinio patenka į akis, jas reikia nedelsiant praplauti vandeniu ir kreiptis į gydytoją. Jeigu kapsulių turinio patenka ant rankų ar kitų kūno vietų, jas irgi kuo greičiau reikia nuplauti vandeniu.


Išskleisti / Suskleisti Kaip vartoti vaistą

- Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip nurodė gydytojas ar vaistininkas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Paprastai vaistas geriamas vieną arba du kartus per parą (ryte ir vėlyvo popiečio metu arba anksti vakare).

Vaikams šio vaistinio preparato negalima vartoti be suaugusiųjų pagalbos. Jeigu vartojant strattera vieną kartą per parą ir Jums pasireiškia mieguistumas arba pykinimas, gydytojas gali pakeisti dozavimą į vartojimą du kartus per parą .

Kapsules reikia nuryti visas arba valgant, arba be maisto.

Kapsulių negalima atidaryti, kapsulių turinio negalima pašalinti ir vartoti kokiu nors kitu būdu.

Vaisto vartojimas kasdien tokiu pačiu laiku gali padėti Jums nepamiršti jo išgerti.

Kiek kapsulių reikia gerti?

Jeigu esate vaikas (6 metų arba vyresnis) arba paauglys

Kokią strattera dozę gerti, pasakys gydytojas. Ją jis apskaičiuos atsižvelgdamas į Jūsų kūno masę. Pradžioje gydytojas paprastai skiria gerti mažesnę dozę už nurodytą toliau, o vėliau ją didina.

Sveriantiems ne daugiau kaip 70 kg pacientams pradinę visą 0,5 mg/kg kūno masės paros dozę reikia vartoti ne trumpiau kaip 7 paras iš eilės. Po to gydytojas paros dozę gali padidinti iki įprastinės maždaug 1,2 mg/kg kūno masės palaikomosios dozės.

- Sveriantiems daugiau kaip 70 kg pacientams pradinę visą 40 mg paros dozę reikia vartoti ne trumpiau kaip 7 paras iš eilės. Po to gydytojas paros dozę gali padidinti iki įprastinės 80 mg palaikomosios dozės. Didžiausia gydytojo skiriama paros dozė yra 100 mg.

Suaugusiesiems

- Gydymą strattera reikia pradėti visa 40 mg paros doze, kurią reikia vartoti ne trumpiau kaip 7 paras. Po to gydytojas paros dozę gali padidinti iki įprastinės 80100 mg palaikomosios dozės. Didžiausia gydytojo skiriama paros dozė yra 100 mg.

Jeigu sergate arba sirgote kepenų ligomis – gydytojas Jums gali skirti mažesnę dozę.

Ką daryti pavartojus per didelę strattera dozę?

Tokiu atveju būtinai nedelsdami kreipkitės į savo gydytoją arba artimiausios ligoninės skubios medicinos pagalbos skyrių ir pasakykite, kiek kapsulių išgėrėte. Dažniausi perdozavimo simptomai yra virškinimo trakto sutrikimo simptomai, mieguistumas, svaigulys, drebulys ir nenormalus elgesys.

Pamiršus pavartoti strattera

Jeigu praleisite dozę, ją turite išgerti kiek galima greičiau, bet per 24 valandas didesnės dozės, negu bendra Jūsų paros dozė, gerti negalima. Negalima vartoti dvigubos dozės norint kompensuoti praleistą dozę.

Nustojus vartoti strattera

strattera vartojimą nutraukus, paprastai jokio šalutinio poveikio neatsiranda, bet gali atsinaujinti DTHS simptomai. Prieš nustodami vartoti šį vaistą, pasitarkite su gydytoju.

Veiksmai, kurių imsis Jūsų gydytojas gydymo metu

Gydytojas atliks kai kuriuos tyrimus

prieš pradedant vartoti vaistą, kad įsitikintų, ar strattera Jums vartoti saugu ir bus naudinga;

pradėjus vartojimą bent kas 6 mėnesius, bet gali atlikinėti ir dažniau.

Be to, tyrimai bus atliekami ir keičiant dozę, t. y.:

ūgio matavimas ir kūno masės svėrimas vaikams ir jauniems žmonėms;

kraujospūdžio matavimas ir pulso skaičiavimas;

ištyrimas, ar nesunkėja kokios nors problemos arba šalutinis poveikis vartojant strattera.

Ilgalaikis gydymas

strattera nereikės vartoti visą gyvenimą. Jeigu vartojate strattera ilgiau kaip vienerius metus, Jūsų gydytojas peržiūrės gydymą, kad įsitikintų, kad vaisto vis dar reikia.

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.


Išskleisti / Suskleisti Galimas šalutinis poveikis

Šis vaistas, kaip ir visi kiti vaistai, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms. Nors kai kuriems žmonėms pasireiškia šalutinis poveikis, dauguma žmonių teigia, kad strattera jiems padeda. Gydytojas pasikalbės su Jumis apie šį šalutinį poveikį.

Kai kuris šalutinis poveikis gali būti sunkus. Jeigu pasireiškė kuris nors toliau išvardytas šalutinis poveikis, iš karto kreipkitės į gydytoją.

Nedažni (gali pasireikšti 1 iš 1 00 žmonių)

dažno širdies plakimo jutimas, nenormalus širdies susitraukimų ritmas;

mąstymas apie savižudybę arba savižudybės nuojauta;

agresyvumas;

nedraugiškumas arba pyktis (priešiškumas);

nuotaikos svyravimai ar nuotaikos pokyčiai;

sunki alerginė reakcija, pasireiškianti simptomais:

veido ar gerklės patinimu;

kvėpavimo pasunkėjimu;

dilgėline (smulkus išbėrimas, niežtintys odos lopai);

priepuoliai;

psichozės simptomai, įskaitant haliucinacijas (girdėjimas nesančių balsų arba matymas nesančių vaizdų), tikėjimas kažkuo, ko nėra, arba įtarumas.

Vaikams ir jaunesniems kaip 18 metų jauniems suaugusiesiems yra didesnė tokio šalutinio poveikio rizika, pavyzdžiui:

mąstymas apie savižudybę arba savižudybės nuojauta (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 100 žmonių);

nuotaikų kaita arba nuotaikos pokyčiai (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 10 žmonių).

Suaugusiesiems yra mažesnė (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 1 000) tokio šalutinio poveikio rizika, pavyzdžiui:

priepuoliai;

psichozės simptomai, įskaitant haliucinacijas (girdėjimas nesančių balsų arba matymas nesančių vaizdų), tikėjimas kažkuo, ko nėra, arba įtarumas.

Reti (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 1000 žmonių)

kepenų pažaida;

strattera vartojimą reikia nutraukti ir nedelsiant kviesti gydytoją, jeigu atsiranda toliau išvardytų požymių:

šlapimo patamsėjimas;

odos arba akių pageltimas;

pilvo skausmas, stiprėjantis paspaudus (skausmingumas) po pat šonkauliais esančią dešinės pilvo pusės sritį,

blogavimas (pykinimas) dėl neaiškių priežasčių;

nuovargis;

niežulys;

į gripą panašūs simptomai.

Toliau išvardytas kitas šalutinis poveikis, apie kurį buvo pranešta. Jeigu toks poveikis sunkėja, pasakykite savo gydytojui arba vaistininkui.

Labai dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti dažniau kaip 1 iš 10 žmonių)
VAIKAMS (vyresniems kaip 6 metų) ir JAUNIEMS SUAUGUSIESIEMS SUAUGUSIESIEMS
galvos skausmas;pilvo skausmas;apetito sumažėjimas (alkio nejutimas);pykinimas ar vėmimas;mieguistumas;kraujospūdžio padidėjimas;širdies susitraukimų (pulso) padažnėjimas.Daugumai pacientų po kurio laiko toks poveikis gali išnykti. pykinimas;burnos džiūvimas;galvos skausmas;apetito sumažėjimas (alkio nejutimas);užmigimo problemos, negalėjimas miegoti ir ankstyvas atsibudimas;kraujospūdžio padidėjimas;širdies susitraukimų (pulso) padažnėjimas.
Dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 10 žmonių)
VAIKAMS (vyresniems kaip 6 metų) ir JAUNIEMS SUAUGUSIESIEMS SUAUGUSIESIEMS
irzlumas arba susijaudinimas;miego sutrikimai, įskaitant ankstyvą atsibudimą;depresija;liūdesys arba beviltiškumo jutimas;nerimo jutimas;tikai;išsiplėtę vyzdžiai (tamsus akies centras);galvos svaigimas;vidurių užkietėjimas;apetito praradimas;skrandžio veiklos sutrikimas, nevirškinimas;odos patinimas, paraudimas ir niežulys;išbėrimas;tingumas (letargija);krūtinės skausmas;nuovargis;kūno masės mažėjimas. susijaudinimo jutimas;lytinio potraukio sumažėjimas;miego sutrikimas;depresija;liūdesys arba beviltiškumo jutimas;nerimo jutimas;galvos svaigimas;nenormalaus skonio jutimas arba skonio pojūčio pokytis, kuris nepraeina;drebulys;rankų ir kojų dilgčiojimas ar nutirpimas;mieguistumas, apsnūdimas, nuovargio jutimas;vidurių užkietėjimas;pilvo skausmas;nevirškinimas;išsipūtimas (dujų kaupimasis virškinimo trakte);vėmimas;kraujo samplūdis į veidą ir kaklą arba paraudimas;labai dažno širdies plakimo jutimas;odos patinimas, paraudimas ir niežulys;prakaitavimo sustiprėjimas;išbėrimas;šlapinimosi sutrikimai, pavyzdžiui: negalėjimas šlapintis, dažnas šlapinimasis arba skubus poreikis pasišlapinti, skausmas šlapinantis;priešinės liaukos (prostatos) uždegimas (prostatitas);kirkšnių skausmas vyrams;negalėjimas pasiekti erekcijos;orgazmo vėlavimas;negalėjimas išlaikyti erekcijos;menstruaciniai spazmai;jėgų nebuvimas arba energijos stoka;nuovargis;tingumas (letargija);šaltkrėtis;dirglumo jutimas, nervingumas;troškulio jutimas;kūno masės mažėjimas.
Nedažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 100 žmonių)
VAIKAMS (vyresniems kaip 6 metų) ir JAUNIEMS SUAUGUSIESIEMS SUAUGUSIESIEMS
alpimas;drebulys;migrena;miglotas matymasnenormalūs pojūčiai odoje, pavyzdžiui: deginimo jutimas, perštėjimas, niežulys arba dilgčiojimas;rankų ar kojų dilgčiojimas arba nutirpimas;priepuoliai;labai dažno širdies plakimo jutimas arba labai dažnas širdies plakimas (QT intervalo pailgėjimas);dusulysprakaitavimo sustiprėjimas;niežtinti oda;jėgų nebuvimas arba energijos stoka. neramumas;tikai;alpimas;migrena;miglotas matymasnenormalus širdies susitraukimų ritmas (QT intervalo pailgėjimas);rankų ir kojų pirštų šalimas;krūtinės skausmasdusulysiškilusis raudonasis niežtintysis išbėrimas (dilgėlinė);raumenų spazmai;skubus poreikis pasišlapinti;nenormalus orgazmas arba orgazmo nebuvimas;nereguliarios menstruacijos;nepakankama ejakuliacija.
Retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti ne dažniau kaip 1 iš 1 000 žmonių)
VAIKAMS (vyresniems kaip 6 metų) ir JAUNIEMS SUAUGUSIESIEMS SUAUGUSIESIEMS
silpna kraujotaka ir dėl to pasireiškiantis rankų ir kojų pirštų nutirpimas ir išblyškimas (Reino (Raynaud) sindromas);šlapinimosi sutrikimai, pavyzdžiui: dažnas šlapinimasis arba skubus poreikis pasišlapinti, skausmas šlapinantis;ilgalaikė skausminga erekcija;kirkšnių skausmas vyriškos lyties pacientams. silpna kraujotaka ir dėl to pasireiškiantis rankų ir kojų pirštų nutirpimas ir išblyškimas (Reino (Raynaud) sindromas );ilgalaikė skausminga erekcija.

Poveikis augimui

Pradėjus gydymą strattera, sulėtėja kai kurių vaikų augimas (ūgis ir kūno masė). Vis dėlto taikant ilgalaikį gydymą, vaikų kūno masė ir ūgis vėl pradeda atitikti amžiaus ribas.

Jūsų gydytojas periodiškai matuos Jūsų vaiko ūgį ir svers kūno masę. Jeigu vaikas neauga ir jo kūno masė nedidėja, kaip tikėtasi, Jūsų gydytojas gali keisti vaikui skiriamą vaisto dozę arba gali nuspręsti laikinai nutraukti gydymą strattera.

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė koks nors šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite savo gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti tiesiogiai, užpildę interneto svetainėje http://www.vvkt.lt esančią formą, paštu Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Žirmūnų g. 139A, LT 09120 Vilnius, tel: 8 800 73568, faksu 8 800 20131 arba el. paštu mailto:NepageidaujamaR@vvkt.lt. Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.


Išskleisti / Suskleisti Laikymo sąlygos

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Ant kartono dėžutės ir lizdinės plokštelės po „Tinka iki/EXP“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

Šiam vaistiniam preparatui specialių laikymo sąlygų nereikia.

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.


Išskleisti / Suskleisti Kita informacija

strattera 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg, 80 mg ir 100 mg kietųjų kapsulių sudėtis

- Veiklioji medžiaga yra atomoksetino hidrochloridas. Kiekvienoje kietojoje kapsulėje yra toks atomoksetino hidrochlorido kiekis, kuris atitinka 10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg, 80 mg arba 100 mg atomoksetino.

- Pagalbinės medžiagos yra pregelifikuotas krakmolas ir dimetikonas.

Kapsulės apvalkalo sudėtis: natrio laurilsulfatas ir želatina. Kapsulės apvalkalo dažikliai yra:

geltonasis geležies oksidas E 172 (18 mg, 60 mg, 80 mg ir 100 mg kapsulėse);

titano dioksidas E 171 (10 mg, 18 mg, 25 mg 40 mg, 60 mg, 80 mg ir 100 mg kapsulėse);

FD&C mėlynasis 2 (indigokarminas) E 132 (25 mg, 40 mg ir 60 mg kapsulėse);

raudonasis geležies oksidas E 172 (80 mg ir 100 mg kapsulėse);

juodi valgomieji dažai (sudėtyje yra šelako ir juodojo geležies oksido E 172).

strattera išvaizda ir kiekis pakuotėje

10 mg kietosios kapsulės yra baltos, su užrašu ,,Lilly 3227/10 mg“, apytiksliai 15,5-16,1 mm ilgio.

18 mg kietosios kapsulės yra aukso spalvos/baltos, su užrašu ,,Lilly 3238/18 mg“ apytiksliai 15,5-16,1 mm ilgio.

25 mg kietosios kapsulės yra mėlynos/baltos, su užrašu ,,Lilly 3228/25 mg“ apytiksliai 15,5-16,1 mm ilgio.

40 mg kietosios kapsulės yra mėlynos, su užrašu ,,Lilly 3229/40 mg“ apytiksliai 15,5-16,1 mm ilgio.

60 mg kietosios kapsulės yra mėlynos/aukso spalvos, su užrašu ,,Lilly 3239/60 mg“ apytiksliai 17,5-18,1 mm ilgio.

80 mg kietosios kapsulės yra rudos/baltos spalvos, su užrašu ,,Lilly 3250/80 mg“ apytiksliai 17,5-18,1 mm ilgio.

100 mg kietosios kapsulės yra rudos su užrašu ,,Lilly 3251/100 mg“ apytiksliai 19,2-19,8 mm ilgio.

strattera kapsulės tiekiamos pakuotėse po 7, 14, 28 arba 56 kapsules. Gali būti tiekiamos ne visų dydžių pakuotės.

Rinkodaros teisės turėtojas ir gamintojas

Rinkodaros teisės turėtojas

Eli Lilly Holdings Limited

Lilly House

Priestley Road

Hampshire RG24 9NL

Jungtinė Karalystė

Gamintojas

Lilly S.A.

Avda. de la Industria 30

28108 Alcobendas, Madrid

Ispanija

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį rinkodaros teisės turėtojo atstovą.

UAB „Eli Lilly Lietuva“Gynėjų 1601109 VilniusTel. + 370 2649600

Šio vaistinio preparato rinkodaros teisė EEE valstybėse narėse suteikta tokiais pavadinimais

Austrija, Belgija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Vokietija, Graikija, Vengrija, Islandija, Airija, Italija, Lichtenšteinas, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Ispanija, Švedija ir Jungtinė Karalystė: strattera.

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2015-06-15.

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.ema.europa.eu.

<----------------------------------------------------------------------------------------------------------->

Informacija vaikams ir jauniems žmonėms

Ši informacija padės Jums sužinoti pagrindinius dalykus apie Jums skirtą vaistą, kuris vadinasi strattera.

Jeigu nemėgstate skaityti, kas nors (pavyzdžiui, Jūsų mama, tėtis ar slaugytojas, kartais vadinamas globėju) gali Jums perskaityti šią informaciją ir atsakyti į visus klausimus.

Jie gali padėti ir tuo atveju, jeigu šiuo metu blogai skaitote.

Kodėl man skirtas šis vaistas?

Šis vaistas gali padėti vaikams ir jauniems žmonėms, kuriems pasireiškia dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas (DTHS).

Dėl DTHS galite:

- pernelyg daug bėgioti;

- nesugebėti sukaupti dėmesio;

- veikti greitai, negalvodami apie pasekmes (impulsyviai).

Sutrikimas paveikia mokymąsi, gebėjimą susirasti draugų ir tai, ką Jūs galvojate apie save. Tai ne Jūsų kaltė.

Vartojant šį vaistą

Be to, pradėję vartoti šį vaistą, Jūs gausite pagalbą ir kitokiais būdais, kurie padės įveikti DTHS, pavyzdžiui: DTHS specialistų konsultacijos.

Šis vaistas turi Jums padėti. Bet jis neišgydo DTHS.

Jums teks keletą kartų apsilankyti pas savo gydytoją patikrai. Taip elgtis reikia dėl to, kad būtų galima įsitikinti, ar vaistas veikia ir ar Jūs gerai augate ir vystotės.

Mergaitės turi iš karto pasakyti savo gydytojui, jeigu galvoja, kad gali būti nėščios. Mes nežinome, kaip vaistas veikia vaisių. Jeigu turite lytinių santykių, pasitarkite su savo gydytoju dėl kontracepcijos.

Kai kurie žmonės negali vartoti šio vaisto

Jums negalima vartoti šio vaisto, jeigu:

per praėjusias dvi savaites vartojote vaistą, kuris vadinamas monoamino oksidazės (MAO) inhibitoriumi (pvz., fenelziną);

sergate akių liga, kuri vadinama uždaro kampo glaukoma (yra padidėjęs akispūdis);

yra sunkių širdies sutrikimų;

yra sunkių galvos smegenų kraujagyslių sutrikimų;

yra diagnozuotas antinksčių navikas.

Kai kurie žmonės turi pasakyti savo gydytojui prieš pradėdami vartoti šį vaistą

Jūs turite pasakyti savo gydytojui, jeigu:

esate nėščia arba žindote kūdikį;

vartojate kitų vaistų (gydytojas turi žinoti apie visus Jūsų vartojamus vaistus);

mąstote apie savęs arba kitų žalojimą;

yra per dažno širdies plakimo sutrikimas arba pradingsta širdies dūžis nesportuojant;

girdite balsus arba matote vaizdus, kurių nemato ir negirdi kiti žmonės;

kyla problemų dėl to, kad greitai supykstate.

Kaip turiu vartoti šį vaistą (kapsules)?

Nurykite vaistą užsigerdami vandeniu valgydami arba be maisto.

Kapsulių negalima atidaryti. Jeigu sulūžus kapsulei jos turinio patenka ant odos arba į akis, kreipkitės pagalbos į suaugusiuosius.

Jūsų gydytojas pasakys, kiek kartų per parą reikia gerti vaistą.

Gerkite vaistą kiekvieną dieną tuo pačiu laiku, kad būtų lengviau prisiminti tai padaryti.

Nenutraukite vaisto vartojimo prieš tai nepasitarę su gydytoju.

Galimas šalutinis poveikis

Šalutinis poveikis yra nepageidaujamas poveikis, kuris pasireiškia Jums vartojant vaistą. Jeigu Jums pasireiškia toks poveikis, nedelsdami pasakykite suaugusiesiems, kuriais pasitikite. Jie tai galės pasakyti gydytojui. Pagrindiniai sutrikimai, kurie gali Jums pasireikšti:

dažnesnis už įprastinį širdies plakimas;

esate labai prislėgtas ir nelaimingas, arba norite sau pakenkti;

agresyvumas;

jaučiate labai nelaimingas arba Jūsų nuotaika yra kitokia nei įprastai (nuotaikų kaita);

alerginės reakcijos požymiai, pavyzdžiui: odos išbėrimas, niežulys arba dilgėlinė, veido, lūpų, liežuvio ar kitų kūno dalių patinimas, dusulys, švokštimas arba kvėpavimo pasunkėjimas;

priepuoliai (traukuliai);

balsų girdėjimas arba vaizdų matymas, kurių nemato ir negirdi kiti žmonės;

kepenų pažeidimas: pilvo skausmas, kuris sustiprėja paspaudus (skausmingumas) dešinėje pusėje žemiau šonkaulių.

Kadangi vaistas gali sukelti mieguistumą, svarbu neužsiimti tokia lauko sportine veikla, kaip jodinėjimas arba važiavimas dviračiu, plaukimas arba laipiojimas medžiais. Jūs galite susižaloti arba sužaloti kitus žmones.

Jeigu vartodami šį vaistą blogai jaučiatės (bet kokia bloga savijauta), iš karto pasakykite suaugusiesiems.

Kitos problemos, kurias reikia prisiminti

Būtinai laikykite vaistą saugioje vietoje, kad Jūsų vaisto neišgertų kas nors kitas, ypač brolis ar sesuo.

Šis vaistas yra skirtas Jums, todėl jo neleiskite gerti niekam kitam. Vaistas gali padėti Jums, bet pakenkti kam nors kitam.

Jeigu pamiršote išgerti vaisto, vėliau negalima gerti iš karto dviejų kapsulių. Paprasčiausiai išgerkite vieną kapsulę kitu įprastu vartojimo laiku.

Jeigu išgėrėte per daug kapsulių, iš karto pasakykite mamai, tėčiui arba slaugytojui.

Svarbu, kad nevartotumėte per daug vaisto, nes galima susirgti.

Nenutraukite vaisto vartojimo tol, kol tai padaryti nenurodys gydytojas.

Į ką turėčiau kreiptis, jeigu kažko nesuprantu?

Jums gali padėti mama, tėtis, globėjas, Jūsų gydytojas, slaugytojas arba vaistininkas.



"Strattera 40mg kapsulės N28" aprašai:

/Images/Word32.png Informacinis lapelis   Atsisiųsti

Vaistinių, kuriose galite nusipirkti, paieška pagal vietovę:
Rajonas: Gyvenvietė: Vaistinių tinklas:
 

Ieškokit šiose vaistinėse : Vaistinių paieška atlikta šioje vietovėje: Visa Lietuva

Vaistinių atitinkančių jūsų paieškos kriterijus nerasta!


Paskutinė svetainės peržiūros data: 2018 m. sausio 26 diena
Privatumo politika